SASKIA
Wie ben ik?
Ik ben in 2001 als fysiotherapeut afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam. Daarna kon ik gelijk aan de slag als fysiotherapeut in het Zorgcentrum Ter Weel in Goes, daarnaast werkte ik in een particuliere praktijk in Heinkenszand. Deze combinatie was erg leuk en leerzaam, hier heb ik mijn eerste ervaringen opgedaan.
Daarna kon ik fulltime komen werken in Vlissingen, een mooie uitdaging die ik ben aangegaan. Een leuke en drukke praktijk, waar ik met veel plezier werkte. In 2005 kreeg ik de kans met mijn toenmalige collega deze praktijk over te nemen. Dit hebben we met veel enthousiasme gedaan.
En nu in 2018 start er voor mij een nieuwe uitdaging hier in Middelburg in dit prachtige pand. Ik hoop u snel hier te ontmoeten.
VINCENT
Wie ben ik?
Direct na mijn hbo-opleiding in Breda, ben ik in 2004 als fysiotherapeut gaan werken in Kortgene. Hier heb ik ruim 12,5 jaar gewerkt. Naast verschillende cursussen heb ik in 2010 de opleiding tot lymfetherapeut volgens de methode Vodder (MLDV) volbracht. Tot aan de geboorte van mijn tweede kindje in augustus 2017 heb ik nog kort gewerkt in Goes. Samen met mijn vrouw heb ik er toen bewust voor gekozen om even meer tijd voor mijn kinderen te nemen en tijdelijk te stoppen als praktiserend fysiotherapeut. Omdat ik onverwachts ook als fulltime mantelzorger fungeerde, leerde ik van dichtbij wat patiënten en hun gezin meemaken in zo een situatie. Voor mij is het tijd om per 1 januari 2019 een nieuwe uitdaging aan te gaan bij Het Molenwaterpand.
Naast mijn gezin besteed ik mijn vrije tijd aan wielrennen en beschouw ik mezelf al jaren als beginnend vogelaar en natuurfotograaf.
Wat doe ik?
Als fysiotherapeut op Noord-Beveland heb ik een brede ervaring opgedaan qua klachten en diagnoses. Ik behandelde mensen met klachten van “top tot teen”. Ondanks dat zorgverzekeringen elke klacht willen terugbrengen in een viercijferige diagnosecode, is geen klacht hetzelfde. De behandeling moet dus naast de richtlijnen vanuit onze vakgroep, ook gericht zijn op de persoon en de situatie. Door in de loop der jaren verschillende cursussen te volgen, heb ik een verscheidenheid aan behandelmethodes verkregen om per individuele situatie te kiezen welke aanpak nodig is. Bewegingsbelemmeringen, spiercondities, bewegingsgewoontes, ontspanningstechnieken, myo-fasciale aspecten en zeker ook klachteninzicht en zelfmanagement en preventie, zijn aspecten die ik vaak toepas. Je kan het doel van deze technieken samenvatten als: voorwaarde scheppend voor een normaal herstel. Immers, het herstel van een blauwe plek gaat bij de meeste mensen ook gewoon vanzelf. Een voorwaarde is dat je het niet nogmaals stoot. Waar nodig behandel ik de klacht op de locatie van de pijn, vaak is een aanpak van “top tot teen” nodig om tot het gewenste effect te komen. Ik heb als fysiotherapeut de ervaring dat je niet altijd alle voorwaarden kunt scheppen voor een goed herstel proces, je hebt hierbij ook andere disciplines nodig. De samenwerking tussen de verschillende disciplines die in Het Molenwaterpand aanwezig zijn, geven mij nog meer de mogelijkheid om tot het gewenste resultaat te komen.
In de periode dat ik lymfetherapeut ben, heb ik meer mensen een behandeling lymfedrainage gegeven die géén zichtbaar oedeem hadden. Bijvoorbeeld mensen met ontspanningsproblemen, darmproblemen of hoofdpijn veroorzaakt door het hormoonstelsel. Het effect was divers. Bij sommige personen gingen de klachten volledig weg. Bij anderen ontstond er een belangrijk inzicht in hun klachten of waren er voorwaarden gecreëerd waardoor er eindelijk aan andere problemen gewerkt kon worden.
Enkele anekdotes van patiënten:
“Ik kan tijdens de behandeling lymfedrainage veel beter ontspannen dan thuis. Nu pas weet ik hoe ontspannen zijn aanvoelt.”
“Na de behandeling lymfedrainage kon ik eindelijk weer eens goed naar de wc toe waardoor ook mijn rugklachten afnamen.”
“Ik heb altijd een gevoelige buik, hoort dit dan niet?”
“Ik wist niet dat het lymfestelsel invloed had op mijn maandelijkse hoofdpijnklachten. Ik dacht dat dit alleen een therapie was voor mensen met dikke armen en benen.”
“Ik voelde de hoofdpijn gedurende de behandeling helemaal weg zakken.”