MANUEEL THERAPIE
Tijdens de eerste afspraak zal de manueel therapeut starten met een intake. Er zal oa gevraagd worden naar uw klacht en het ontstaan ervan. De therapeut wil door de intake een goed beeld krijgen van uw klacht en eventuele beperkingen. Na dit gesprek zal er een lichamelijk onderzoek volgen. Hierbij kijkt de therapeut naar de beweeglijkheid van het lichaam en de gewrichten.

Op basis van de intake en het onderzoek kan de therapeut een werkdiagnose stellen. Aan de hand van deze werkdiagnose kan in overleg met u een behandelplan opgesteld worden.

Hierna zal de behandeling starten, vaak wordt tijdens de eerste afspraak ook al gestart met de behandeling. De therapeut probeert de beweeglijkheid in de gewrichten weer optimaal mogelijk te krijgen door verschillende behandeltechnieken. Een behandeling bestaat vaak uit een gedeelte op de behandeltafel maar daarnaast zal er ook geoefend worden. Belangrijk is dat U ook tijdens het werk of sport bewust bent van uw houding en deze zo nodig leert aanpassen om zo kans op herhaling van de klachten zo klein mogelijk te houden.


DRY NEEDLING

Dry Needling is een onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling, net zoals bijvoorbeeld massage of oefentherapie. Het is een mooie en zeer effectieve aanvulling in de behandeling.

Dry Needling geeft in de spieren een langdurige ontspanning. Er wordt gewerkt met een acupunctuur naaldje, dit is overigens ook de enige vergelijking met acupunctuur. Daar waar bij acupunctuur vaak verschillende naaldjes oppervlakkig geplaatst worden, wordt bij dry needling maar een naald gebruikt. Deze wordt door middel van een speciale manier in de spier gezet en kortdurend wordt deze spier aangeprikt. De therapeut zoekt eerst een zogenaamde triggerpoint (pijnlijk punt in een spier) en plaatst daar het naaldje in.


TRIGGERPOINT THERAPIE

De triggerpoint is net bij Dry Needling ook even naar voren gekomen. Een triggerpoint is een verkrampt gedeelte in een spier. Dit kan klachten geven in de spieren maar ook in omliggende weefsels, bijvoorbeeld zenuwbanen. Dit kan vervelende langdurende klachten geven zoals hoofdpijn, krampen, uitstralende pijn in de schouder en arm enz.

Deze triggerpoints kunnen behandeld worden door de fysiotherapeut, dit kan door middel van dry needling of triggerpoint therapie. Bij deze laatste geeft de therapeut een druk met de vingers of duim op deze punten. Door deze technieken komt de doorbloeding weer beter op gang en neemt de verkramping af daarmee ook vaak de pijnklachten.


LYMFETHERAPIE

Lymfetherapie of oedeemtherapie is voor velen bekend na een operatieve behandeling van borstkanker en de dikke of oedemateuze arm die hierbij kan ontstaan. De hoofdfunctie van het lymfesysteem is echter immuniteit. Het helpt ons te strijden tegen elementen die niet in ons lichaam thuishoren. Zoals iedereen weet, genees je van griep sneller als je in rust bent. Het lymfestelsel werkt immers vele malen beter als je ontspannen bent.

Lymfedrainage volgens de methode Vodder richt zich onder andere op deze ontspanning. Het lymfestelsel zit voornamelijk op de locaties waar het lichaam in aanraking komt met de buitenwereld: huid, longen en darmen. Het vervoert stoffen die in eerste instantie niet kunnen worden opgenomen door het vaatstelsel van ons bloed. Door een lange lijst aan factoren kan de pompwerking en/of transportcapaciteit van het lymfestelsel verstoord raken. Door een beschadiging van het stelsel zelf, een trauma, langdurige overtollige vochtophoping, stress, een verandering in de hormoonproductie, enzovoort.


SHOCKWAVE
Shockwave is binnen de fysiotherapie een vrij nieuwe maar zeer doeltreffende en efficiënte behandelmethode. Shockwave therapie is een behandeling waarbij met shockgolven energie wordt overgebracht naar een behandeld gebied. Hiermee stimuleert het de helende werking van het lichaam. Dit ontstaat door een verbeterde doorbloeding en doordat er herstel stimulerende stoffen vrijkomen rond het aangedane gebied.

Het effect van Shockwave therapie is inmiddels wetenschappelijk aangetoond en wordt ook aangeraden door huisartsen, orthopeden en podologen.

Bij welke klachten is Shockwave Therapie aan te raden?
Shockwave therapie leent zich goed voor:

– Peesverkalkingen (calcificaties);
– Schouderklachten;
– Slijmbeursontstekingen;
– Tenniselleboog;
– Golferselleboog;
– Knieklachten (jumpers knee, ITF);
– Achillespeesklachten;
– Hielspoorklachten;
– Peesplaatklachten.
– Hand en pols klachten als dupuytren, carpaal tunnel syndroom, littekenweefsel, triggerfinger

Shockwave therapie is een onderdeel van de behandeling en zal altijd gecombineerd worden met mobilisaties, taping en/of oefentherapie.