ENERGETISCHE THERAPIE
Ieder mens heeft een energieveld om zich heen, ook wel aura genoemd en verschillende energiepunten op het lichaam. Dit is een soort blauwdruk van de mens. Hierin zijn alle lichamelijke, emotionele verstoringen in terug te vinden.

Energetische therapie gaat uit van een holistische visie d.w.z. dat de therapie zich niet alleen richt op fysiek of mentaal niveau, maar daarnaast ook op energetisch niveau. Stress, ziekten, psychische problemen zijn terug te vinden als een energetische verstoring. Hierdoor vermindert de doorstroming van de energie in het energieveld, waardoor klachten kunnen verergeren en tot chronische klachten/ziekten kunnen gaan leiden.

Deze disbalans ontstaat veelal door een emotionele (over) belasting. Door middel van energetische therapie wordt het zelf genezende vermogen van de mens aangespoord.

Energetische therapie is o.a. zeer geschikt en ondersteunend bij:
– Zich herhalende fysieke problemen zoals hoofdpijn, rugpijn, buikpijn en gewrichtsklachten.
– Oververmoeidheid, burn-out, stress en depressieve gevoelens.
– Begeleiding bij verlies en rouw.
– Vergroten van het zelfvertrouwen.
– Bewustzijnsontwikkeling.
– Begeleiding bij hoog sensitiviteit.
– Begeleiding van kinderen, o.a. met concentratie-, slaap- en contactproblemen en onrustig gedrag.

De therapie start altijd met een uitgebreid oriënterend gesprek. Daarna volgt de behandeling. De energie richt zich zowel op het lichamelijke, geestelijke als emotionele gebied van de mens. De energie spreekt het zelf genezende vermogen aan, zorgt voor versterking en uitbreiding van de eigen energie en heeft een reinigende en ontgiftende werking. Werken met energie gaat verder dan het verhelpen van symptomen, juist naar de oorzaak ervan wordt gekeken en aan gewerkt.


ROUW EN VERLIES BEGELEIDING

Vroeg of laat krijgt iedereen met verliezen te maken, dit is inherent aan het leven. Verlies kan leiden tot rouw. Het verliezen van een dierbare, maar ook verliezen van werk, gezondheid, een partner/kind die ziek is en scheiding vallen onder verlies. Zulke verliezen leidt tot rouw. Rouw is bewustwording dat het verlies onomkeerbaar is.

Rouwen is verliezen van houvast, zoeken, vallen en opstaan, wachten en laten gebeuren. In zo’n periode kunt u geconfronteerd worden met intense, soms heel verwarrende emoties. Naast pijn en verdriet kan er ook boosheid en verzet zijn, angst, schuld of schaamte, opluchting en eenzaamheid. Rouw raakt aan alle facetten van het bestaan. Niets is meer zoals het voorheen was.

Rouwen is normaal. We hebben het nodig na een verlies ervaring, kunnen er niet omheen. Ieder mens is uniek, dus rouwt ook ieder op een eigen manier. Maar ook is iedere situatie anders en ieder verlies is anders. De meeste mensen komen er op eigen kracht met hulp van hun omgeving doorheen. Van belang is dat er voldoende ruimte, tijd, steun en goede omgevingsfactoren zijn om te rouwen.

Er zijn vele factoren die het rouwen extra bemoeilijken:
Omgevingsfactoren
– Helaas zien we nog erg vaak dat rondom rouw een taboe, een angst hangt. Mensen zijn schaars, die echt de tijd durven te nemen om naar gevoelens van pijn en verdriet te vragen en echt naar  het antwoord te luisteren met aandacht.
– Ervaart u ook dat alleen de eerste weken, maanden uw omgeving voor u klaar stond?
– Mensen het snel beu zijn om over het verlies te praten?
– Uw omgeving het verlies onderwerp negeert of ontloopt?
– Er weinig tijd/aandacht is om uw verhaal te mogen vertellen?
– U te horen krijgt, ‘ laat maar weten als ik wat kan doen’. Maar wanneer vraag je dan om die hulp?
– Zelf de ander niet willen ‘belasten’.
– U zelf geen idee heeft waar u behoefte aan heeft.
– Er adviezen gegeven worden om vooral door te gaan en naar de positieve dingen in het leven te kijken.
– Het leven vooral leuk moet zijn, zoals op sociale media vooral de leuke dingen benoemd worden.
– U zich alleen voelt in het verdriet.
– De werkgever u weer volledig wilt inzetten, maar het gevoel hebben daar nog niet klaar voor te zijn?
– Door omstandigheden niet in staat geweest om bij het afscheid aanwezig te kunnen zijn.
– Er spelen nog andere problemen een rol, bijv. slechte familierelaties, communicatieproblemen, relatieproblemen.

Lichamelijke/emotionele factoren
– Vele (lichamelijke) klachten ervaren sinds het verlies?
– Het gevoel van blijven steken in het verlies?
– Lukt het maar niet om weer momenten te genieten?
– Gebukt gaan onder een terecht of onterecht schuldgevoel
– Psychische problemen

De aard van het verlies
– Als er al meerdere verliezen hebben plaatsgevonden.
– Het verlies zelf kan op een traumatische manier gebeurd zijn.
– Je hebt de overledene niet meer kunnen zien, bijvoorbeeld met de coronabeperkingen
– Verborgen verlies, bijvoorbeeld het overlijden van iemand waar een geheime relatie mee was.

Rouwen is keihard werken, het verlies leren integreren in je leven.

In het verleden stond er vaak een gemeenschap klaar voor diegene die rouwde. Tegenwoordig is er door de grote individualisering in Nederland, er een kleiner netwerk, minder tijd, angst en onbegrip dat degene met een verlies ervaring zich erg alleen kan voelen staan. Dit bemoeilijkt het proces van rouwen. U bent bezig met het onder ogen zien van het verlies en tegelijk gaat het dagelijks leven keihard door. Dit kan een gevoel van overspoeling geven, wegduwen van de pijn en het verdriet om zo door te moeten gaan. Er kan onbegrip ontstaan en hierdoor niet meer mee kunnen in het dagelijkse leven. Allemaal heel normale reacties, die toch vaak tot onbegrip lijden.

Begeleiding
Hulp bij verlies/rouw kan o.a. ondersteunend zijn:
• als u er zelf behoefte aan heeft
• als de heftigheid van het verlies u gedurende langere tijd blijft overweldigen
• als u voor uw eigen gevoel niet verder komt
• als u binnen uw eigen kring weinig of geen ondersteuning ervaart
• als het moeilijk blijft om opnieuw inhoud en zin aan het bestaan te geven

Het kan fijn zijn dat er een stukje met u mee gelopen wordt in dit proces. Het verlies kunnen vertellen in alle rust en tijd. Samen kijken naar alle klachten die erbij komen. Kijken hoe de veerkracht aangespoord, of versterkt kan worden. Weer het gevoel van regie krijgen over het leven. Wat u heeft meegemaakt zal nooit weg gaan, maar de last die er nu ervaren wordt zal veranderen.

Wie ben ik?
Mijn naam is Mirjam van Es (geboren in 1981). Sinds 2003 ben ik werkzaam in mijn eigen praktijk als energetisch therapeut, en heb tevens een verpleegkunde achtergrond. Ik volg de post hbo-opleiding aan de Hogeschool Zeeland in begeleiding bij rouw en verlies. Waar ik les krijg van o.a. psycholoog en rouwspecialist Manu Keirse, trauma specialist L. Smit, psychiater Bram Bakker. Maart 2021 zal ik daar afstuderen.

Ik ben mama van een dochter en een zoontje. Ons zoontje is in 2017 stil geboren. Naast mijn verschillende opleidingen, ben ik dus zelf ook ervaringsdeskundige op verschillende gebieden van verlieservaringen. Dit maakt dat ik als geen ander weet wat het is om grote verliezen mee te maken en het daarbij komende proces van de golven van rouw.

Praktijkgegevens
Praktijk Amabile
Mirjam van Es
Telefoonnummer: 06-55175826
E-mail: info@amabile.nl
Website: www.amabile.nl